IMPREGNACIJA LESA

5 NAJBOLJŠIH SREDSTEV ZA ZAŠČITO IN OHRANJANJE LESA

Čeprav je les izjemno vsestranski in trpežen material, je lahko dovzeten za propadanje, še posebej v okoljih, kjer so verjetne plesni, alge, glive in žuželke, ki razjedajo les. Najboljši način za zaščito in ohranjanje lesa, vključno z lesom, ki je bil tanaliziran ali tlačno obdelan, je uporaba sredstev za zaščito lesa.

V preteklih letih so bile lope, ograje, železniški pragovi in drug zunanji les obdelani s kreozotom, motornim oljem ali drugimi zaščitnimi sredstvi, ki so vsebovala komercialne biocide in insekticide. V desetletjih, ko je postalo znano, da so ti izdelki strupeni, so bili mnogi od njih prepovedani ali omejeni za komercialno uporabo le s strogo vladno zakonodajo. Na srečo so današnji domači pripravki za zaščito lesa, čeprav so v primeru napačne uporabe še vedno strupeni, na splošno varnejši tako za uporabnika kot za okolje.

 

Zaradi poostrene zakonodaje o sestavinah, ki se lahko uporabljajo, zdaj večina sredstev za zaščito lesa temelji na podobnih formulah. Lahko imajo nekoliko drugačne formulacije in sestavine, vendar vsi delujejo na podoben način za zaščito lesa pred nevarnostmi iz okolja. Z vidika uporabnika je odločilni dejavnik običajno to, ali je potreben prozoren ali obarvan konzervans in ali je prednostna formula na osnovi vode ali topil.

Prozorna sredstva za zaščito lesa pomagajo ohraniti naraven videz lesa, medtem ko barvne različice delujejo kot zaščita in lazura za les z dvojnim namenom. Večina konzervansov je tradicionalno temeljila na topilih, vendar jih vse več proizvajalcev spreminja v formule na vodni osnovi, da bi ustrezali strogim predpisom o V.O.C (hlapnih organskih spojinah), ki jih uvajajo vlade Združenega kraljestva, Evrope in sveta.

Zakaj uporabiti sredstvo za zaščito lesa?

Skratka, sredstva za zaščito lesa pomagajo preprečiti številne pogoje, ki lahko sčasoma povzročijo propadanje in razpadanje lesa. Z uporabo sredstev za zaščito lesa zaščitite les pred plesnijo, algami, glivami in lesnojedimi žuželkami, ki so najpogostejši vzroki gnitja in propadanja lesa. Les, ki je zaščiten, obdelan z ustreznim vrhnjim premazom in vzdrževan, bo zdržal desetletja ali več.

Kako delujejo sredstva za zaščito lesa?

Ključne sestavine sredstev za zaščito lesa so biocidi in insekticidi, med katerimi se najpogosteje uporablja permetrin. Permetrin je insekticid iz družine piretroidov. Piretroidi so sintetične kemikalije, ki delujejo kot naravni izvlečki iz cvetov krizanteme. Drugi pogosti sestavini sta jodo propinil butilkarbamat in tebukonazol. Večina sodobnih sredstev za zaščito lesa je v suhem stanju varna za ljudi, živali in rastline, kar pomeni, da jih lahko uporabljate na lopah, ograjah, lesenih rešetkah, pasjih boksih, hlevih, mizarstvu in še kje.

 

Ali so sredstva za zaščito lesa vsestranska rešitev?

Čeprav sredstva za zaščito lesa odlično ščitijo les pred biološkimi nevarnostmi, zagotavljajo le omejeno zaščito pred vremenskimi vplivi in obstojnost ob neposrednem stiku. Nekateri pripravki za zaščito lesa vsebujejo majhno količino voska, kar pomeni, da se deževnica sprva steče in odteče z obdelanega lesa. Površine, obdelane samo z zaščitnim sredstvom za les, bo verjetno treba ponovno premazati vsako leto ali dve. Najbolje bi bilo, če bi les, ki je bil obdelan z zaščitnim sredstvom, obdelali tudi z ustreznim vrhnjim premazom, kot so olje za les, barva za les ali lak za les. Ti izdelki za vrhnji premaz zapečatijo zaščitni premaz ter zagotavljajo zaščito pred vremenskimi vplivi in obrabo zaradi neposrednega stika.

Če zaščitno sredstvo za les prekrivate z barvo ali lakom na vodni osnovi, je pomembno, da izberete zaščitno sredstvo, ki ne vsebuje voska.

 

Najboljši nasvet za ohranjanje lesa!

Ves nov in star les je treba pred obdelavo s sredstvom za zaščito lesa obdelati s fungicidnim pranjem ali multicidnim čistilom za les. Zakaj? Les mora biti moker ali vlažen le enkrat, da se spore plesni in alg naselijo v lesno strukturo. To se lahko zgodi kadar koli med prevozom ali skladiščenjem lesa ali končnega izdelka, vključno z lopami, ograjami in krovnimi deskami. Čeprav sredstva za zaščito lesa pomagajo preprečevati nastanek plesni, alg in gliv na lesu, niso vedno učinkovita pri uničevanju že nastalih spor v lesu.

Zato priporočamo, da ves les pred nanosom zaščitnega sredstva najprej obdelamo s fungicidnim sredstvom za pranje ali čistilom za plesni in glive, da uničimo vse obstoječe spore v lesni strukturi.

PONUDNIKI DODATNE ZAŠČITE